Op zoek naar ideeën voor buitenspelletjes voor kinderen? Tikkertje of verstoppertje, dit zijn twee van de oudste kinderspelletjes die je buiten speelt. Maar er zijn nog veel meer leuke ideeën. Ontdek welke spellen voor buiten leuk zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Maar ook waarom kinderen buiten zouden moeten spelen.

Waarom buitenspelen belangrijk is

Is het je wel eens opgevallen dat kinderen steeds vaker binnenshuis rondhangen? Het liefst achter de spelcomputer of met de smartphone in de hand. Toch blijft buitenspelen ontzettend belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die vaak buitenspelen minder kans hebben op overgewicht. Bovendien is buitenspelen goed voor de ontwikkeling en gezondheid van spieren, pezen en gewrichten.

Daarnaast gebruiken kinderen tijdens het buitenspelen hun fantasie en creativiteit. Daar komen ook nog eens sociale contacten bij, dus het heeft niets anders dan voordelen. Hoe krijg je het kind vaker naar buiten? Dat doe je met de vijf leukste spellen.

1. Annemaria Koekkoek

Een leuk en spannend spel is Annemaria Koekkoek. Dankzij de populaire Netflixserie Squid Game heeft dit spel weer veel aandacht gekregen. Alle kinderen staan achter een startlijn. Slechts één speler staat aan de overkant van het speelveld, met de rug naar de spelers gekeerd. Deze speler roept ‘Annemaria Koekoek’ waarbij de spelers zich naar voren mogen verplaatsen. Na het roepen van ‘Annemaria Koekoek’ draait de hoofdspeler zich om. Wie dan nog beweegt is af. Wie bereikt als eerste de overkant?

2. Stoepkrijten

Voor dit buitenspel hebben de kinderen alleen wat stoepkrijt nodig. Verzin een thema of onderwerp waarna iedereen met stoepkrijt aan de slag gaat. Welke kinderen beschikken over de meeste fantasie of creativiteit? Maak er een wedstrijd van, bijvoorbeeld wie de mooiste tekening maakt. Of creëer met meerdere kinderen een groot kunstwerk waarbij elk kind een deel van het kunstwerk op zich neemt.

3. Trefbal

Dit spel speel je niet alleen buiten maar is ook geschikt voor in de gymzaal of sportzaal. Twee teams proberen elkaar met ballen te raken, waarbij het belangrijk is dat je niet zelf geraakt wordt. Je bent uit wanneer je geraakt wordt en de bal niet kan vangen voordat deze op de grond terechtkomt. Maar je bent ook uit wanneer je buiten het veld treedt.

Teamgenoten zijn terug te halen door een geworpen bal te vangen. Zo is het mogelijk om het team weer te herstellen. Speel trefbal altijd met een zachte bal en stel regels op, bijvoorbeeld niet op het hoofd mikken.

4. Lummelen

Ook voor dit buitenspel (tevens binnen te spelen) is een bal nodig. En minimaal drie kinderen, met een onbeperkt maximum. De lummel staat in het midden en de rest hieromheen. De bal wordt overgegooid waarbij de lummel de bal probeert te vangen. Wanneer de lummel de bal te pakken heeft is degene die het laatst de bal in de handen had de nieuwe lummel, en moet nu in het midden staan.

5. Apenkooi

Tikkertje is en blijft leuk, apenkooi is hier de spannende variant op. De tikker moet zoveel mogelijk spelers aftikken. Iedereen die is afgetikt moet van het veld af (uit de apenkooi). De apenkooi staat vol met hindernissen, waar de spelers overheen lopen. Contact met de grond is niet toegestaan, uitgezonderd in hoepels of cirkels die met krijt op de grond zijn getekend.

Dit spel wordt veel in de gymzaal en op de speelplaats gespeeld. Maar het kan ook in een speeltuintje, zolang er maar voldoende klimmogelijkheden zijn. Om de overstap tussen verschillende speeltoestellen of bankjes mogelijk te maken worden er cirkels op de grond getekend (hoepels neerleggen mag ook).

Samen naar multisport

Is je kind enthousiast geworden van de leukste spelletjes voor buiten? Bij multisport spelen we dit soort spellen ook. Maar er is meer, want er wordt ook aandacht geschonken aan de verschillende basisvaardigheden zoals springen, klimmen en vangen. Kom gerust een keer kijken of vraag een gratis proefles aan.