De motorische ontwikkeling gaat bij veel kinderen bijna vanzelf. Sommige kinderen ontwikkelen zich traag of afwijkend. Hierdoor kan het kind minder goed bewegen of wordt in zijn activiteiten beperkt. Jammer want het kind loopt hierdoor ook een sociale achterstand op. Gelukkig kun je de motorische ontwikkeling stimuleren.

Oorzaken van een motorische achterstand

Vaak is een motorische achterstand al bij een jonge baby zichtbaar. Maar het kan ook pas op oudere leeftijd naar buiten komen. Er is een verschil tussen de fijne en grove motorische ontwikkeling. Bij grove motoriek moet je denken aan grote bewegingen zoals lopen, rennen, zwemmen en zwaaien. De fijne motoriek gaat over het hanteren van een pen, schaar en de pincetgreep (iets vastpakken).

Waardoor ontstaat een motorische achterstand? Dit heeft verschillende oorzaken. Er kan sprake zijn van een stoornis of ziekte. Maar ook te weinig beweging of een laag zelfvertrouwen zijn veelvoorkomende oorzaken. Helaas komt het steeds vaker voor dat kinderen te weinig bewegen. Het is tijd om hier iets aan te doen.

De motorische ontwikkeling stimuleren

Hoe kun je de motorische ontwikkeling van je kind stimuleren? Wanneer er geen medische oorzaak is dan kun je het kind stimuleren om meer te bewegen. Dit is voor steeds meer kinderen lastig omdat ze liever achter de computer of smartphone zitten. Buiten spelen is er niet meer bij.

Het kind op een sport doen kan averechts werken. Je zoon of dochter moet de sport leuk vinden, meekunnen met de groep en hier uitdaging in vinden. Gelukkig is het niet nodig om je hoofd te breken over een sport die bij je kind past. Middels multisport stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind. Bovendien maakt het kind kennis met verschillende sporten én werkt het aan de sociale contacten.

Wanneer je kind minder handig beweegt

Wanneer er sprake is van een achterstand in de motorische ontwikkeling zul je merken dat je kind minder handig beweegt. Het kan niet goed en soepel lopen of rennen, beweegt houterig of laat vaak dingen vallen. Hierdoor kan het kind zich erg onzeker voelen.

Door te kiezen voor multisport komt je kind in een groepje terecht waar iedereen gelijk is. Het maakt niet uit of je soepel of juist minder soepel beweegt. Kinderen leren spelenderwijs bewegen zonder een stempel op de ander te drukken. Na verloop van enkele weken tot maanden zul je merken dat je kind zich steeds zekerder en beter gaat bewegen.

Soms is fysiotherapie nodig

Bewegen is goed voor elk kind. Dit geldt niet alleen voor kinderen met een motorische achterstand maar ook ter voorkoming hiervan. Daarnaast is het goed voor de mentale ontwikkeling. Sociale vaardigheden zijn namelijk ontzettend belangrijk. Iemand met goede sociale vaardigheden kunnen beter conflicten oplossen en goed met anderen samenwerken. Dit heeft natuurlijk ook op latere leeftijd zijn impact.

De motorische ontwikkeling stimuleren is dus goed mogelijk middels multisport. Soms zijn de problemen te groot en is aanvullend fysiotherapie nodig. Je zoon of dochter krijgt dan bewegingstherapie dat specifiek is afgestemd op de onderliggende problemen. Multisport kan gewoon naast fysiotherapie worden gevolgd. De kosten voor fysiotherapie worden voor kinderen onder de 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt alleen voor de eerste 9 behandelingen, hierna ben je eventueel aangewezen op de aanvullende verzekering.

Motorische achterstand inhalen

Is het mogelijk om middels beweging de motorische achterstand in te halen? In veel gevallen wel. Wanneer fysiotherapie nodig is dan zijn de problemen wat groter. Het effect van fysiotherapie is dan afhankelijk van de oorzaak. Gelukkig zie je dat de meeste kinderen met een motorische achterstand dit prima in kunnen halen. Dit doen ze op hun eigen tempo.

Blijf ondertussen de motorische ontwikkeling stimuleren. Niet alleen middels (multi)sport, zorg ook dat je kind regelmatig buiten gaat spelen. Andere activiteiten die je met je kind kan doen zijn wandelen, fietsen, samen zwemmen of een balletje trappen. Denk ook aan het stimuleren van de fijne ontwikkeling. Samen knutselen waaronder knippen, tekenen en plakken is een ideale methode.