Sporten is gezond voor lichaam en geest. We kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen. Welke sport past bij mijn kind? Je hoeft echt geen (dure) sport keuzetest te doen, in dit artikel vind je een aantal tips en ideeën. De sporten zijn ingedeeld naar leeftijd, geslacht (jongen of meisje) én individuele- of teamsport.

Zwemles: voor kinderen van 4-12 jaar

Zwemles is voor elk kind belangrijk, vooral wanneer je in een waterrijk land als Nederland woont. De eerste kennismaking met water gebeurt al op jonge leeftijd. Spelenderwijs leren zwemmen kan middels babyzwemmen of peuterzwemmen. Vanaf vier jaar oud gaan de meeste kinderen voor het eerst op zwemles. Natuurlijk is het mogelijk om hier op oudere leeftijd mee te starten, maar kinderen voelen zich dan al snel buitengesloten. Bovendien kan in al die jaren een waterangst ontstaan. Start dus zo vroeg mogelijk met zwemles!

Op iets oudere leeftijd (vanaf ongeveer 9 jaar oud) zijn verschillende zwemsporten mogelijk waaronder kunstzwemmen en waterpolo.

Danssport voor jongens en meisjes

Dansen is echt niet alleen voor meisjes, ook voldoende jongens vinden dit leuk. Denk hierbij aan streetdance, hiphop of urban. Stijldansen is meer iets voor oudere kids vanaf 12 jaar. Danssport is geschikt zodra het kind controle heeft over zijn motoriek. Gemiddeld zal dit op een leeftijd van 5-6 jaar oud zijn.

Vechtsporten voor durfals

Een vechtsport vergroot het zelfvertrouwen, dat is één ding dat zeker is. Toch kan op een vechtsport gaan een grote drempel zijn. Vechtsport is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Ook hierin is voldoende keuze waaronder judo, boksen of karate. Het zijn vooral jongens die voor stoere vechtsporten kiezen, meisjes gaan eerder voor zelfverdediging.

Balsport vanaf 5 jaar oud

Welke sport past bij mijn kind, is dat voetbal, basketbal of volleybal? Om mee te doen aan een balsport moet het kind over een goede oog-handcoördinatie beschikken. Sommige balsporten kunnen al vanaf 5 jaar oud, bijvoorbeeld voetbal of basketbal. De echte training begint op de leeftijd van 7-8 jaar oud. Verschillende balsporten zijn op deze leeftijd geschikt waaronder hockey, volleybal, rugby en honkbal. Maar ook het eerder genoemde basketbal en voetbal.

Hardlopen en krachttraining

Zowel hardlopen als krachttraining vraagt veel van het lichaam. Daarom is dit alleen geschikt voor iets oudere kinderen vanaf 10-12 jaar. Dan nog moet er op deze leeftijd goed op belasting van het lichaam gelet worden. Een te zware belasting kan problemen met zich meebrengen. Daarom is het aan te raden om met betrekking tot hardlopen en krachttraining naar speciale kindertrainingen te gaan.

Paardrijden

Dit is een populaire sport onder (jonge) meisjes. Begin hier vroeg mee, dit vermindert de angst voor grote paarden. Bovendien stappen jonge kinderen makkelijker over hun angst heen wanneer ze eens een keer van het paard vallen. Met betrekking tot paardrijden zijn er verschillende disciplines waaronder dressuur, springen, endurance maar ook gewoon recreatief rijden.

Individuele sporten

Niet alle kinderen vinden het prettig om continu in contact te zijn met het team. Daarom zijn er voldoende individuele sporten. Hierbij speel je voor jezelf en ben je niet afhankelijk van teamgenoten. Bekende individuele sporten zijn paardrijden, tafeltennis, gewoon tennis, een vechtsport, atletiek, hardlopen, zwemmen of schaatsen.

Teamsporten

Een teamsport speel je altijd met meerdere personen. Jullie winnen of verliezen als team, niet individueel. Bekende teamsporten zijn voetbal, honkbal, basketbal, volleybal maar ook danssport (als team).

Kennismaken met verschillende soorten sporten

Welke sport past bij mijn kind wanneer het niet eens weet wat het wil? Ga voor multisport. Hierbij maakt het kind kennis met verschillende soorten sporten, alles op een leuke en toegankelijke manier. Geschikt voor jongens en meisjes van verschillende leeftijden.