Bewegen is goed voor de conditie, spierontwikkeling en de algemene gezondheid. Maar wist je dat sport en bewegen ook een groot effect heeft op de ontwikkeling van het jonge kind? Regelmatig sporten traint de hersenen. Het verbetert niet alleen het geheugen maar zorgt ook voor minder stress. Kortom, om diverse redenen is sporten voor elk kind een aanrader.

Invloed op de ontwikkeling van jonge kinderen

In 2019 heeft UMC Amsterdam onderzoek uitgevoerd naar het effect van bewegen op jonge kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat bewegen vooral een groot effect heeft op de motorische ontwikkeling. Wanneer bewegen samengaat met leren dan onthouden kinderen makkelijker woorden of getallen.

De studie laat zien dat beweging niet alleen goed is voor de motorische en cognitieve ontwikkeling, ook de concentratie verbetert. Het onderzoek werd uitgevoerd onder kinderen van 0-5 jaar. De testresultaten zijn vergelijkbaar met een eerder onderzoek dat in 2015 werd uitgevoerd. Natuurlijk zijn er nog meer studies gedaan en is ook gekeken naar wat oudere kinderen.

Verbeterde leerprestaties

Kinderen die regelmatig sporten en bewegen behalen betere schoolprestaties. Dit komt omdat sport een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen heeft. Daarnaast is het van invloed op het zelfvertrouwen, het zelfbeeld maar ook de sociale interactie.

Lichamelijke effecten

Ook de lichamelijke effecten zijn groot. Overgewicht komt helaas steeds vaker bij (jonge) kinderen voor. Met regelmatig sporten blijft het vetpercentage rond de buik in een gezonde balans. Dit heeft weer invloed op de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Tijdens sport en beweging worden alle ledematen gebruikt. Dit zorgt natuurlijk voor een goede spierontwikkeling, maar ook is het goed voor de gezondheid van de beenderen. Wanneer er regelmatig druk op de beenderen en gewrichten staat dan kan zich dit beter ontwikkelen. Het kind wordt lichamelijk sterker maar zal hier ook later profijt van hebben. Het heeft namelijk minder kans op botontkalking.

Hoe vaak moet kind bewegen per dag?

De effecten van sport en bewegen op de ontwikkeling zijn duidelijk: voor elk kind is beweging goed. Hoe vaak moet een kind dagelijks bewegen en kan het dit ook thuis toen? Voor kinderen van verschillende leeftijden is het aan te raden om dagelijks minstens een uur matig intensief te bewegen. Hieronder valt wandelen, fietsen of zwemmen.

Driemaal per week actieve beweging is nóg gezonder. Denk hierbij aan krachtoefeningen, gym, voetbal of vele andere vormen van beweging of sport. Een en ander moet natuurlijk wel bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind aansluiten.

Multisport stimuleert tot beweging

Het probleem is dat het gemiddelde kind niet exact weet wat het wil. Gaat het voor voetbal, een vechtsport of een individuele sport? Ouders die hun kind graag laten bewegen maar waarbij het kind nog twijfelt kunnen het beste voor multisport kiezen. Dit is bedacht voor iedereen die nog een beetje zoekende is.

Tijdens de multisportlessen maken de kinderen kennis met verschillende sporten of vormen van beweging. Het gaat hier om zowel individuele- als teamsporten. Zo kan het kind op een leuke manier proeven van de meest voorkomende sporten. Bovendien is het kind op een gezonde manier in beweging, maakt het sociale contacten en groeit het zelfvertrouwen. De ideale manier om te profiteren van de effecten van sport en bewegen op de ontwikkeling van het kind.