Het is goed voor kinderen om een hobby te hebben. Zo kunnen ze zich helemaal inzetten voor iets dat ze leuk vinden. Hobby’s zorgen ervoor dat kinderen zich ontwikkelen en helpt om het brein te laten ontspannen. Als kinderen iets doen wat ze leuk vinden, leren ze allerlei vaardigheden op een speelse manier. Uiteraard leren ze de vaardigheden die bij de hobby passen, maar ook basisvaardigheden waar ze de rest van hun leven iets aan hebben.

Welke vaardigheden leer je van een hobby?

Stel dat je interesse bij muziek ligt, moet je eerst heel veel oefenen voordat je een instrument kunt bespelen. Dit lukt niet van de één op de andere dag… Omdat je vanuit jezelf gemotiveerd bent en iets doet wat je leuk vindt, gaat de ontwikkeling sneller. Bij het uitvoeren van een hobby, zullen er ook dingen tegenzitten. Zo kun je een schilderij verpesten of tijdens de multisportles afgegooid worden bij trefbal. Teleurstellingen horen bij het leven en dit moeten kinderen zelf ervaren. Om ergens goed in te worden, moeten kinderen hier echt wat voor doen. Herhalen, herhalen en nog een keer herhalen! Wanneer een hobby echt bij je past, blijf je dit doen totdat je doel is bereikt.

Creatief en zelfverzekerd

Door kinderen zelf te laten ontdekken en op verschillende manieren hun hobby te laten uitvoeren, komen zij met originele ideeën. Dat helpt om, ook op andere momenten, met creatieve oplossingen te komen. Doe niet te veel voor, laat kinderen voor zichzelf denken en durf ze fouten te laten maken. Hierdoor leren kinderen ‘out of the box’ denken. Een hobby zorgt er voor dat kinderen meer vertrouwen krijgen in zichzelf. Het mooiste voor mij als docent is, wanneer kinderen zelf door hebben dat ze iets hebben geleerd. Dat moment is onbetaalbaar en zorgt bij kinderen ook voor een boost!

Bij een hobby maken kinderen sneller nieuwe vriendjes

Laten we multisport als voorbeeld nemen: We leren kinderen samenwerken, loyaal te zijn, elkaar te helpen, teleurstellingen en succes te delen én wat teamgevoel is. Veel kinderen die lid zijn, hebben dezelfde interesses. Hierdoor onstaat er sneller een klik en bloeit uit tot een vriendschap.

Welke hobby past bij mijn kind?

Zoals al eerder aangegeven in ons blog, zijn kinderen heel wispelturig als het gaat om het maken van keuzes. Het is goed om je kind te laten ontdekken waar zijn/haar interesses liggen. Laat kinderen meerdere activiteiten uitproberen. Houd je kind van muziek maken, kijk dan eens bij de plaatselijke muziekschool. Barst je kind van de energie, denk dan eens aan multisport.

Je kind een bepaalde richting op duwen, omdat je vroeger zelf zoveel plezier beleefde aan een bepaalde hobby, heeft meestal niet het gewenste effect. Voor kinderen is het belangrijk om zelf te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze plezier aan beleven. Als je kind moeite heeft met kiezen, is het leuk om meerdere sporten te proberen. Vaak kun je met een gratis proefles kennis maken met een vereniging, zoals ook bij Mega Training!