Vindt je zoon of dochter weinig aansluiting bij leeftijdsgenootjes of speelt hij of zij het liefst alleen? Wanneer je kind niet met anderen speelt dan loopt het een stukje ontwikkeling mis. Tijdens contact met andere kinderen ontwikkelt je zoon of dochter sociale vaardigheden. Wat doe je wanneer je kind niet met anderen speelt? In dit blog lees je meer over de oorzaken en hoe je het probleem oplost.

Oorzaken waarom je kind weinig sociale contacten heeft

Je kind speelt niet met anderen of vindt geen aansluiting. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien ligt het aan het ontwikkelingsniveau en ligt je kind hierop voor of achter. Het kan ook dat de leeftijdsverschillen te groot zijn. Een kind van 4 vindt geen aansluiting op een tiener van 11. Die zitten in een heel andere belevingswereld.

Soms valt een kind buiten de groep. Bijvoorbeeld omdat hij anders is door een ziekte, afwijkt met betrekking tot uiterlijk of kleding of gewoon minder weerbaar is. Sommige kinderen weten ook niet goed hoe ze contact met anderen kunnen maken. Dit kan een karaktereigenschap zijn.

Alleen spelen is niet altijd slecht

Je hoeft niet direct alarm te slaan wanneer je kind af en toe niet met anderen speelt. Vooral na een drukke schooldag of een aantal dagen van inspanning is het normaal dat je kind even alleen wil spelen. Op deze manier komt het weer helemaal tot rust. Maar wanneer je kind elke dag alleen speelt, dan is het tijd om in actie te komen.

Mijn kind speelt niet met anderen, wat te doen?

Het is als ouder natuurlijk heel vervelend om te zien dat je kind niet met anderen speelt. Toch is het belangrijk om dit te stimuleren. Afhankelijk van de leeftijd kun je met het kind over samen spelen of vriendschappen praten. Soms is hulp van de leerkracht nodig.

Een goede methode om je kind met anderen in contact te laten komen is een sportclub. Bij Mega Training komen veel kinderen die behoefte hebben aan sociale contacten en beweging. Elk kind is uniek en heeft zijn sterke en zwakke punten. Door samen te spelen, bewegen en sporten vormen individuen al snel een gezellige groep.

Vriendschap vanuit sport en spel

Spelenderwijs bewegen of sporten, dit zorgt voor de nodige ontspanning. Maar ook voor het sterker worden van spieren en gewrichten. Hierdoor voelen kinderen zich zelfverzekerd. Een kind dat lekker in zijn vel zit zal ook eerder contact met anderen maken.

Het is dan ook niet vreemd dat veel vriendschappen vanuit sport en spel ontstaan. Ongeacht de achtergrond, het geslacht of de leeftijd maken kinderen van hieruit makkelijk nieuwe contacten. Dit gaat zelfs makkelijker dan bij volwassenen.

Multisportlessen voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar

Je kind op een sportclub doen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult al snel merken dat kinderen niet alles even leuk vinden. Daarom zijn er multisportlessen. De naam zegt het al, dit zijn sportlessen waarbij verschillende vormen van sport en spel naar voren komt. Zo hoeft het kind zich niet te focussen op één specifieke sport.

Multisport geeft ook nog eens de nodige afwisseling en uitdaging, dat is precies wat je kind nodig heeft. Dit soort lessen zijn geschikt voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar oud. Hierbij worden de kinderen in twee groepen ingedeeld waardoor ze beter aansluiting vinden op leeftijdsgenootjes.

De voordelen van multisport lessen zijn groot. Het kind is in beweging, ontwikkelt sociale vaardigheden en maakt kennis met verschillende sporten. Later kan het kind verder gaan in een specifieke sport, maar dit hoeft natuurlijk niet. Het belangrijkste is dat je kind eindelijk met anderen speelt en zich steeds beter gaat voelen.