65% van de kinderen beoefent wekelijks een sport. Dat is goed nieuws want sporten is goed voor lichaam en geest. Hoeveel moet een kind sporten om aan de beweegrichtlijn te voldoen? Voor kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar gelden bepaalde richtlijnen. Meer beweging is altijd beter, maar dit hoeft niet dagelijks om intensieve inspanning te gaan.

Wekelijks sporten

Van kinderen in de leeftijd 4-8 jaar sport 52% wekelijks. Van de groep van 8-12 jaar doet 79% dit. Wekelijks sporten betekent minimaal eenmaal per week een uur matig intensieve inspanning. Dit kan van alles zijn, van zwemmen tot voetbal en van klimmen en klauteren tot tennis.

Bij matig intensieve inspanning verhoogt de hartslag. Ook de ademhaling gaat iets omhoog maar praten blijf nog gewoon mogelijk. Elk kind zou dagelijks matig intensieve inspanning moeten verrichten. Daarnaast is af en toe intensieve inspanning helemaal niet verkeerd.

Hoeveel moet een kind sporten? Een duidelijk antwoord

Het advies is om minimaal vijf dagen per dag gedurende 30 minuten (of meer) aan matig intensieve inspanning te doen. Laat je kind lopen of fietsen in plaats van het met de auto te brengen/halen. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift. Je kind kan ook helpen met huishoudelijke klusjes of de eigen slaapkamer opruimen. Allemaal voorbeelden van matig intensieve inspanning.

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat je hiermee het risico op chronische aandoeningen verlaagt. Meer bewegen is altijd beter. Kies samen met je kind een leuke sport uit. Weet je hoeveel of hoe vaak je kind moet sporten? Eén tot drie keer per week zou mooi zijn. Dit hoeft niet eens intensief te zijn.

De voordelen van sporten

Sporten voor kinderen heeft vele voordelen. Ten eerste een lager risico op chronische aandoeningen. Door te sporten zit je kind ook lekkerder in zijn vel. Tijdens sport maakt het lichaam namelijk zogenaamde gelukshormonen aan. Dat werkt wel even door.

Sporten is ook een goede manier voor het opdoen en onderhouden van sociale contacten. Daarnaast leert je kind allerlei vaardigheden. Het werkt aan de balans, oog-handcoördinatie, conditie en nog veel meer. Als laatste is sport belangrijk ter versterking van de spieren en botten. Hierbij is het goed dat de gewrichten actief gebruikt worden. Daarom zijn springen, klimmen, zwaaien en andere activiteiten onmisbaar.

Multisport is de ideale basis

Je weet nu hoeveel een kind moet sporten. Op welke sport gaat je zoon of dochter? Veel kinderen weten niet exact wat ze willen. Dat hoeft ook niet, te vroeg specialiseren is helemaal niet goed. Daarom is er multisport voor kinderen. Dit is een combinatie van verschillende soorten sporten en vormen van beweging.

Ongedwongen en zonder prestatiedrang naar sport, dat is de basis van multisport. Alle kinderen zijn welkom, of ze nu goed zijn in sport of de sportwereld willen verkennen.

Een leuke manier van sporten

Voordeel van multisport is dat het een leuke manier van sporten is. De focus ligt niet op één specifieke sport. Bijna alles komt aan bod: van voetbal tot handbal en van boogschieten tot klimmen. Bij multisport draait het voornamelijk om het ontwikkelen van verschillende basisvaardigheden. Deze vaardigheden zijn nodig wanneer het kind zich later in een specifieke sport specialiseert.

Natuurlijk is multisport ook leuk om te doen. Vanwege het lokale karakter komen kinderen in contact met leeftijdsgenootjes uit de buurt. Misschien ontstaan hier mooie vriendschappen uit.

Je kind kennis laten maken met multisport? Dat kan. Vraag vrijblijvend een proefles aan. Pas na die proefles besluiten het kind of het nog een keer terugkomt.