Kinderen brengen steeds meer tijd op hun tablet of smartphone door. Het is dan ook niet vreemd dat kinderogen hard achteruit gaan. Wanneer een kind teveel naar de smartphone of in een boek staart dan groeit het oog te lang door. Het gevolg: bijziendheid. Omdat kinderen toch al te weinig bewegen is sport een mooie manier om bijziendheid én overgewicht te voorkomen.

Dit is bijziendheid

Van alle dertienjarige Nederlandse kinderen is ongeveer 25% bijziend. De grootste oorzaak zit hem in het actief smartphone- of laptop gebruik. Ook langdurig in een boek lezen leidt hiertoe, hoewel in mindere mate. Dit komt omdat kinderen makkelijker uren naar de smartphone staren dan in een boek lezen.

Wat is bijziendheid precies? Dit vindt vaak tijdens de kinderperiode plaats. De oogbol groeit lang door waardoor lichtstralen voor het netvlies vallen. Hierdoor ziet je kind van veraf onscherp.

Gevaar voor slechtziendheid of blindheid

Niet schrikken maar bij ernstige bijziendheid kan er later slechtzien of blindheid ontstaan. Dit gebeurt bij 33% van de kinderen dat een bril met -6 sterkte of meer heeft. Dit is iets dat je absoluut moet zien te voorkomen.

20/20 regel

Bescherm de kinderogen tegen bijziendheid. Dit doe je door het kind niet langer dan 20 minuten naar een scherm te laten kijken. Hierna gedurende 20 seconden in de verte kijken. Zet eventueel een wekker zodat je kind weet wanneer het tijd is om de ogen van het scherm te halen.

Overgewicht is ook een gevolg van smartphone- en tabletgebruik

Kinderen tussen de 12 en 17 jaar krijgen wat vaker met overgewicht te maken dan jongere kinderen. 16% van de jongens en 12,4% van de meisjes heeft overgewicht (4-17 jaar oud). Natuurlijk is overgewicht niet goed voor de gezondheid. Het kan vooral op latere leeftijd verschillende klachten met zich meebrengen.

De oorzaak van overgewicht zit hem vaak in veel snacken en snoepen in combinatie met te weinig beweging. Kinderen hebben soms ook aanleg om zwaar te worden, bijvoorbeeld wanneer een van de ouders overgewicht heeft.

Sporten goed voor de kinderogen en de gezondheid

Als ouder zijnde vind je de gezondheid van je kind belangrijk. Je kunt veel zelf doen, bijvoorbeeld op voeding letten, stimuleren tot bewegen en niet zo vaak dichtbij-werk doen. Sommige kinderen laten zich moeilijk stimuleren of missen sociale contacten.

Sporten haalt kinderen uit hun digitale wereld. Bovendien is sporten goed voor lichaam en geest. De voordelen: de oogspieren worden tijdens sport en beweging aan het werk gezet. Hierdoor kunnen de ogen op een normale manier groeien.

Door te sporten worden spieren, pezen en gewrichten verstevigd. Hier is op latere leeftijd veel profijt van. Als laatste gaat het natuurlijk om het plezier en de sociale contacten.

Multisport: een mix van verschillende sporten

Is het nodig om je kind op een specifieke sport te doen? Nee hoor, op jonge leeftijd weten ze vaak niet wat ze willen. Bovendien is het helemaal niet verstandig om te vroeg in het leven zich te specialiseren in een specifieke sport. Er valt namelijk ontzettend veel te ontdekken en te ontwikkelen.

Daarom is multisport in het leven geroepen. Dit is een mix van de leukste sporten voor jongens en meisjes. Wil je kind graag met leeftijdsgenootjes spelen? Vind je het belangrijk dat je kind actief bezig is en onbewust aan zijn of haar gezondheid werkt? Meld je kind voor multisport aan. De eerste proefles is altijd gratis.