Ruim 27% van de Nederlandse kinderen heeft een chronische ziekte. Dat is best veel, maar bij veel kinderen zie je dit niet altijd. Een chronische ziekte kan natuurlijk van alles zijn, van astma tot diabetes of een chronische gewrichtsontsteking. Kunnen zieke kinderen sporten? Zeker kan dat, het is zelfs goed voor lichaam en geest. Wel moet rekening worden gehouden met de beperkingen van het kind.

Meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen

Helaas krijgt bijna 10% van de kinderen te maken met astma of chronische bronchitis. Er ontstaan klachten als vermoeidheid, een slechte conditie en benauwdheid. Beweging en sport is niet zo makkelijk, dit is namelijk niet lang vol te houden.

Chronisch eczeem komt bij ongeveer 6% van de kinderen voor. Ondanks dat dit verschillende klachten met zich meebrengt kunnen kinderen vaak goed tot redelijk goed meedoen met sport.

Migraine of ernstige hoofdpijn is de derde meest voorkomende chronische aandoening. Iets meer dan 3% van de kinderen heeft hier last van. Bij een aanval van migraine is sport gewoon niet mogelijk.

Andere chronische aandoeningen die veel bij kinderen voorkomen zijn darmstoornissen, een aangeboren hartaandoening of een afwijking aan de gewrichten of rug. Ook diabetes of een chromosoomafwijking komt voor.

Sporten wanneer je chronisch ziek bent

Een chronische ziekte of aandoening gaat niet vanzelf weg. Zelfs met een behandeling blijven de klachten bestaan, hoewel ze zeker kunnen verminderen. Mag of kan je sporten met een chronische ziekte? In de basis kan dit, rekening houdende met de beperkingen. Zo zal een kind met astma niet voluit mee kunnen doen. Een kind met chronisch eczeem sport liever niet in de zon en bij darmstoornis zal er zeker een toilet aanwezig moeten zijn.

Toch is sporten met een chronische ziekte goed. Niet alleen voor het lichaam maar ook geestelijk. Door te sporten vindt er afleiding plaats. Even niet aan die vervelende ziekte denken, hoe lekker is dat? Bovendien vinden veel kinderen op een sportclub aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Of misschien wel bij een ander kind met een chronische ziekte.

Kinderen kunnen niet overal terecht

Met een chronische ziekte loop je niet alleen tegen lichamelijke beperkingen aan, ook de buitenwereld begrijpt het niet altijd. Kun je ziek zijn wanneer er uiterlijk niets te zien is? Stelt het kind zich aan of wil het gewoon niet meedoen? Onbegrip van de buitenwereld zorgt ervoor dat het een chronisch ziek kind zich liever afzondert.

Bij Mega Training is iedereen welkom, dus ook een kind met een chronische ziekte. Wel is het belangrijk om te weten waar we rekening mee moeten houden. Zo kunnen we ook andere kinderen uitleggen waarom het zieke kind af en toe moet rusten of met een bepaalde activiteit even niet mee kan doen.

Multisportlessen, voor elk niveau

Kunnen zieke kinderen sporten en hierbij voor een specifieke sport gaan? Het probleem is dat sommige sporten lichamelijk of mentaal te zwaar zijn. Multisport is voor dit soort kinderen een goed alternatief. De kinderen leren de basisvaardigheden van bewegen en maken kennis met verschillende sporten. Zo kan het kind later altijd nog beslissen of het zich specificeert in een enkele sport.