Merk je dat je zoon of dochter vaak verdrietig thuiskomt van school? Dat kan zomaar het geval zijn, want uit onderzoek blijkt dat 10% van de kinderen in het basisonderwijs wordt gepest. Het zou mooi zijn wanneer jouw kind weerbaar is tegen die pestkoppen. In dit blog lees je meer over de oorzaken en hoe je jouw kind kan helpen om voor zichzelf op te komen.

Jouw kind weerbaar maken tegen pesten

Kinderen worden niet geboren met weerbaarheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, maar wel met de potentie om die te ontwikkelen. Het is dus van essentieel belang als ouder om hier tijd en aandacht aan te besteden. Maar welke sociale vaardigheden moeten wij onze kinderen meegeven om zich staande te kunnen houden in een wereld die aan het veranderen is? Moeten zij weerbaarder worden, juist socialer worden of wellicht een mengeling van beide?

Kinderen zijn vaak hard en gevoelloos naar elkaar. Dit komt vaak door het niet kunnen inleven in andere kinderen. Wanneer dit niet het geval is, kan het ook zo zijn dat de ‘pestkoppen’ zelf onzeker zijn. Zij reageren hun onzekerheid of woede dan af op anderen en vragen hierdoor negatieve aandacht. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat iemand gemeen of onaardig doet, jouw kind waarschijnlijk ook. Wanneer jouw kind onzeker of gevoelig is, weet het daar nog geen raad mee. Dan helpt het om de weerbaarheid te vergroten.

Spelenderwijs weerbaar worden

Tijdens de multisportlessen besteden we veel aandacht aan de weerbaarheid. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden, komen zij tot zelfbesef, ontwikkelen zelfvertrouwen en leren zij zich in een groep bewegen en handhaven. We kunnen stellen dat een bewegend kind, over het algemeen, een gelukkig kind is. Hierbij openen zij de zintuigen om te leren en verbinden met anderen.

Naast de sfeer bij Mega Training of op school, is het heel belangrijk hoe jouw kind zich voelt. Kinderen met zelfvertrouwen, die lekker in hun vel zitten en uitstralen de hele wereld aan te kunnen, worden over het algemeen minder snel slachtoffer van de pestkoppen. Het begint dus met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Op het moment dat het kind blij is met zichzelf, kan het automatisch beter voor opkomen zichzelf.

Als jij je sterk en zelfverzekerd voelt, heb je het niet nodig om iemand anders lastig te vallen of te pesten. Iemand die pest heeft vaak zelf weinig zelfvertrouwen, zelfbeheersing en voelt en begrijpt vaak niet hoe veel pijn hij of zij de ander aandoet.

Op welke manieren kun je reageren als iemand vervelend doet?

Het is belangrijk om duidelijk je grens aan te geven. Je geeft aan dat het desbetreffende gedrag niet gewenst is en vraagt of diegene er mee wil stoppen. Wanneer iemand zijn mening geeft, kan je het hier niet mee eens zijn. “Dat is jouw mening, maar ik vind het wel leuk”, kan hierop het antwoord zijn.  De ‘pestkoppen’ negeren heeft alleen nut  wanneer het niet vaak gebeurt. Wel is het belangrijk dat je tijdens het negeren diegene goed aankijkt en vervolgens sterk wegloopt. Wanneer bovenstaande dingen nog niet lukken, is het verstandig om naar de kinderen te gaan die wel aardig doen of hulp zoeken bij een leerkracht of andere volwassene.

Tips om jouw kind weerbaar te maken tegen pesten.

1. Het zelfvertrouwen vergroten

Door kinderen verantwoordelijk te maken voor kleine taken en zelf oplossingen laten bedenken, kan je hun zelfvertrouwen vergroten. Door het kind tijdens dit proces te complimenteren (ongeacht het resultaat) merk je dat het zelfvertrouwen zal groeien. Kleine spelletjes, waarbij ze zichzelf een compliment moeten geven, kunnen hierbij helpen.

2. Oefen een stevige houding samen met je kind.

Het is belangrijk om een sterke houding aan te leren. Het kan zo zijn dat jouw kind zich niet bewust is van zijn of haar houding en hoe dit overkomt op anderen. Door voor de spiegel te gaan staan en verschillende houdingen te oefenen, ervaart het kind welk effect dit heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Onzekere houding
  • Zelfverzekerde houding
  • Boze houding
  • Vriendelijke, open houding

3. Neem echt de tijd om te kletsen met je kind

Door samen echt even te bespreken wat er speelt in het hoofd van jouw kind, kom je er sneller achter welke situaties jouw kind lastig vindt. Hier kun je vervolgens op inspelen om te zorgen dat deze situaties makkelijker gaan in het vervolg.

4. Voor ieder kind zal de manier van reageren anders zijn

Vaak wordt door de juf of meester aangegeven dat ze de pestkoppen moeten ‘negeren’. Dit kan heel lastig zijn wanneer jouw kind zich erg geraakt of verdrietig voelt. Het is dus belangrijk om vooraf te bespreken welke van bovenstaande manieren het best bij jouw kind past.

Jouw kind weerbaarder maken tegen pestkoppen?

Merk je dat bovenstaande tips niet voldoende zijn om jouw kind weerbaarder te maken, dan kan het helpen om je aan te melden voor een gratis proefles bij Mega Multisport! Tijdens onze lessen leren kinderen omgaan met andere kinderen, voor zichzelf op te komen en behandelen we verschillende oefeningen vanuit het judo en andere vechtsporten. Individuele trainingen zijn ook mogelijk en hierbij wordt een persoonlijk plan opgesteld.