Judo is van oorsprong een Japanse sport. Maar is het nu een verdedigingssport of een vechtsport? Dit is niet helemaal duidelijk. Wat wel bekend is, is dat deze sport erop gericht is om de tegenstander uit te schakelen zonder hem of haar te verwonden. Onderdelen zoals slaan, schoppen en stompen zijn verboden. Hierdoor lijkt het dus een sport waarin je je kunt verdedigen op een directe manier zonder iemand te verwonden.

Judo lessen voor kinderen

Er is voor kinderen vaak niets leukers dan stoeien, dit is iets wat er al vroeg in zit. Het is vaak iets dat niet mag door ouders, toch vinden kinderen dit erg leuk om te doen. Dan zullen judolessen erg goed zijn. Bij deze lessen leren kinderen dit op een veilige manier te doen, er zijn tenslotte regels aan verbonden. Ze stellen grenzen, geven aan tot hoever andere kinderen kunnen gaan, kunnen fysiek en mentaal sterker worden en respecteren ook elkaars grenzen. Zo kunnen ze op verschillende vlakken grote sprongen maken.

Je kunt als kleuter al met judo beginnen. Hierin maak je het stoeien steeds uitdagender en wordt het uitgebreider omdat er steeds meer technieken aan te pas komen. Deze technieken leer en oefen je altijd samen. De concentratie op een techniek is erg belangrijk, hierbij moet je zorgen dat je je eigen balans behoud en juist de balans van je tegenstander te verstoren. Dit behandelen we ook tijdens de Multisportlessen

Judo wedstrijden?

Als de technieken complexer worden en je deze als kind goed kunt uitvoeren tijdens de lessen, kunnen wedstrijden een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Hierin zullen ze het opnemen tegen kinderen van dezelfde judovereniging of van andere verenigingen. Je kunt bij zulke wedstrijden veel van elkaar leren en het helpt kinderen ook zeker om beter te worden. Vaak worden wedstrijden ook nabesproken en wordt gekeken hoe je jezelf kunt verbeteren bij een volgende wedstrijd. Naarmate je groeit in de sport verdien je verschillende kleuren banden. De jonge Judoka’s beginnen bij de witte band en kunnen per examen een kleur slip verdienen en als je alle kleuren hebt behaald ga je door naar de banden. Boven de 12 jaar gaan ze bij het examen direct voor een nieuwe kleur band. Hoe verder je komt en hoe beter de technieken uitgevoerd worden, kun je ook nationaal en internationale wedstrijden spelen.

Judo bij Mega Training?

Het doel van judo is om de tegenstander uit balans brengen maar zul je zelf je eigen balans wel moeten behouden. Hierdoor worden de concentratie- en coördinatievermogens getraind. Judo is mede hierdoor een belangrijk onderdeel van ons lessenplan.