Sporten is goed voor lichaam en geest, al helemaal voor kinderen. Het heeft namelijk een positieve invloed op de lichamelijke ontwikkeling, oog-handcoördinatie, balans maar ook het sociale gedeelte. Door een slechte voorbereiding, onjuiste trainingsmethode of slecht materiaal kan er een sportblessure ontstaan. Hieronder vind je de meest voorkomende sportblessures bij kinderen, maar ook hoe je dit voorkomt.

Zo ontstaat een sportblessure

Een sportblessure kan verschillende oorzaken hebben. Vaak liggen de oorzaak in een onjuiste trainingsmethode of een slechte voorbereiding. Bijvoorbeeld te snel, te vaak of te veel sporten. Maar ook door verkeerde technieken of bewegingen.

Een slechte conditie is ook een veroorzaker, net als het dragen van verkeerd schoeisel of het gebruik van kwalitatief slecht materiaal. Sommige blessures ontstaan door contact met iemand anders of materiaal.

Dit zijn de meest voorkomende sportblessures

Sportblessures komen zowel bij kinderen als volwassenen voor. Feit is dat kinderen vaker een blessure oplopen dan vroeger. Dit komt omdat kinderen minder bewegen dan jaren terug. Hierdoor zijn ze onvoorbereid, hebben een slechte conditie of weten niet hoe ze op de juiste manier moeten bewegen.

Veelvoorkomende blessures bij kinderen zijn:

  • Verzwikte enkel
  • Zweepslag hamstring of kuit
  • Scheur in de kruisband (knie)
  • Achillespeesblessure
  • Schouderklachten
  • Rugpijn
  • Gewrichtspijn

Kinderen zijn nog in de groei. Hierdoor krijgen ze ook vaker te maken met groeiblessures waaronder pijn aan de voorkant van de knie, in de heup of op de aanhechting van de achillespees. Dit soort groeiblessures kan op een sportblessure lijken.

Sportblessures voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer een kind een sportblessure oploopt wordt het misschien wel bang om verder in de sport te gaan. Dit geldt al helemaal voor risicovolle sporten waaronder voetbal, hockey, paardrijden of de meeste contactsporten.

Het is belangrijk om sportblessures zo goed mogelijk te voorkomen. Lees onderstaande tips door.

Geen eenzijdige belasting

Het lichaam van het (jonge) kind is nog volop in de groei. Door alle gewrichten gelijkmatig te belasten ontstaat er een goede balans. Eenzijdige belasting is slecht, het verstoort de normale groei. Bovendien kunnen er sneller blessures ontstaan.

Het probleem is dat sommige kinderen zich te vroeg in een specifieke sport specialiseren. Mooi dat die focus al zo vroeg aanwezig is maar het heeft ook een aantal nadelen. Bijvoorbeeld een te eenzijdige belasting van het lichaam. Bovendien ontwikkelt het kind niet alle technieken die het zou moeten kennen. Ook loopt het kansen mis want misschien is het kind ergens anders heel goed in maar wordt dit door het uitoefenen van een enkele sport niet ontdekt.

Meld je kind aan voor multisport. Dit is een combinatie van verschillende sporten en vormen van beweging. Het jonge kind maakt kennis met verschillende soorten sporten en ontwikkelt zijn of haar lichaam op de juiste manier. Specificeren in een enkele sport kan op een later moment altijd.

Een goede warming-up

Een kind kan niet met koude spieren gaan sporten. Een goede warming-up is onmisbaar, bijvoorbeeld op een laag tempo hardlopen of zwaaien en zwieren. Heeft je kind moeite met de warming-up? Kijk of het mogelijk is om naar de sport te fietsen, zo is het kind op een goede manier in beweging en warmt het de spieren op.

Aan het einde van de sportactiviteit volgt een coolingdown. Het lichaam kan weer langzaam tot rust komen.

Spierversterkende oefeningen

Met zwakke spieren kun je niet optimaal presteren. Krachttraining is voor een kind niet nodig, maar het kan wel spierversterkende oefeningen doen. Bij multisport komen ook deze aspecten aan bod. Het draait namelijk niet alleen om het sporten zelf maar ook om het opbouwen van spierkracht.

Regelmatig blijven sporten

De grootste boodschap zit hem in het regelmatig blijven sporten. Hierdoor bouwt het lichaam conditie, spierkracht en balans op. Bewegen wordt steeds makkelijker. Uiteindelijk levert sporten ook minder blessures én meer plezier op.