Je hoort veel over sporten in 20 minuten. Het gaat hier dan om trainen met weerstand, dit werkt vooral tijdbesparend. Kunnen kinderen ook ‘snel’ sporten en welke sport is dan geschikt? Dagelijkse beweging is altijd goed, ook wanneer dit een half uurtje is. Hieronder enkele ideeën om kinderen dagelijks 20 minuten te laten sporten of bewegen.

Beweegrichtlijn voor kinderen

Voor volwassenen ligt de beweegrichtlijn op 30 minuten per dag. Voor kinderen is dit hoger, namelijk dagelijks een uur. Het gaat hier dan om matig intensieve inspanning. Daarnaast geldt voor kinderen het advies om drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten uit te oefenen.

Dit betekent drie keer per week sporten, het liefst tussen de 20 en 60 minuten. Sporten in 20 minuten is dus zeker mogelijk, daarnaast is het verstandig om het kind dagelijks te laten bewegen.

Elke dag wandelen of fietsen

Hoe komt een kind aan zijn dagelijkse beweging? Dit is vrij eenvoudig: een stuk wandelen of fietsen. Is het mogelijk én veilig genoeg om het kind zelf naar school te laten gaan? Dit kan lopend of met de fiets. Op deze manier komt het kind al (bijna) aan zijn of haar dagelijkse beweging.

Ga samen lopend of fietsend naar de winkel, naar oma en opa of laat het kind buiten spelen. Niet alleen goed voor de beweging, ook voor de sociale ontwikkeling is dit goed. Bijna elk kind heeft behoefte aan contact met leeftijdsgenootjes, op welke manier dan ook.

Sport waarvan het hart sneller gaat slaan

Drie keer in de week sporten is de richtlijn, en dat hoeft zeker geen heel uur te zijn. 20 minuten mag ook. Het belangrijkste is dat het hart tijdens het beoefenen van de sport sneller gaat slaan. Dit is een teken dat het lichaam een matige tot zware inspanning levert.

Voorbeelden van sporten waarvan het hart sneller van gaat slaan zijn:

  • Voetbal
  • Hardlopen
  • Hockey
  • Basketbal

Let op want sommige sporten zijn meer blessuregevoelig, al helemaal wanneer het kind hier zeer intensief mee bezig is.

Spelletjes in plaats van sporten

Niet elk kind vindt sporten leuk. Al helemaal niet wanneer het kind prestatiedruk voelt. Er zijn voldoende spelletjes die een goede vervanger voor sporten zijn. Denk maar eens aan:

  • Tikkertje
  • Apenkooien
  • Trefbal
  • Spelen met een strandbal
  • Badminton
  • Overgooien

Alles met betrekking tot rennen, springen of klimmen is goed. Dit vraagt namelijk inspanning van de gewrichten en spieren, waardoor deze sterker worden.

Multisport is een mix van sporten en spelen

Sommige kinderen specialiseren zich te vroeg in een bepaalde sport. Zonde want er valt nog veel te ontdekken. Laat jonge kinderen een beetje vrij en kennismaken met verschillende sporten. Bij multisport draait het niet om prestaties maar om plezier. Dit is dan ook een mix van de leukste sporten en spelletjes.

Kinderen leren bij multisport vooral de basisvaardigheden van het latere sporten. De aandacht ligt dan ook bij balans, kracht, oog-handcoördinatie en nog veel meer. Het fijne aan multisport is dat het kind zeker aan sporten in 20 minuten toekomt, zonder dit zelf in de gaten te hebben. Voordat het kind het in de gaten heeft is de tijd alweer om, zo leuk is het.

Maak jij je zorgen over te weinig beweging van je zoon of dochter of merk je dat het hier de tijd niet voor neemt? Vraag een proefles aan, je kind is meer dan welkom.