Feit: kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen. Dit komt omdat hun immuunsysteem nog niet optimaal werkt. Het fijne is dat een kind tijdens ziekte meer weerstand opbouwt. Gezonde voeding en voldoende beweging stimuleert het immuunsysteem. Mag een kind sporten met verkoudheid of griep? Soms wel maar soms ook niet.

Het verschil tussen verkoudheid en griep

Vaak wordt gedacht dat verkoudheid en griep hetzelfde is. In de praktijk zijn dit twee grote verschillen. Een verkoudheid wordt vaak veroorzaakt door het rhinovirus. Bij een verminderde weerstand word je makkelijker ziek, vandaar dat kleine kinderen vaker verkouden zijn. Bij een verkoudheid zijn de slijmvliezen in de keel en/neus ontstoken.

Griep ziet er heel anders uit. De veroorzaker is een griepvirus dat zich door het hele lichaam verspreidt. De klachten van griep zijn ernstiger dan bij verkoudheid.

Sporten met verkoudheid

Bij een verkoudheid treden de volgende symptomen op:

  • Hoesten
  • Niezen (niet altijd)
  • Verstopte neus of snotneus
  • Soms keelpijn
  • Oorpijn of oorsuizen

De meeste symptomen zijn binnen een week weg. Hoesten of snotteren kan toch nog wel 2-4 weken aan blijven houden.

Mag je sporten met een verkoudheid? Ja, je kind kan gewoon naar de training. De eerste drie dagen kan het kind wel wat vermoeid zijn, het is dan beter om het een beetje rustig aan te doen. Sporten met verkoudheid kan wel wat lastig zijn, want een loopneus gaat sneller druppelen. Bij een verstopte neus kan er juist moeite zijn met ademhalen.

Is je kind verkouden en komt het naar multisport? Laat het bij ernstige klachten liever thuis. In tijden van corona moet een kind met een verkoudheid thuisblijven, tenzij er een negatieve coronatest aanwezig is.

Sporten met griep

Je wil je kind laten sporten met griep (of dat wil het zelf). Niet doen, een kind maar ook een volwassene mag met griep zeker niet gaan sporten. De griep is een aanslag op je lichaam. Je immuunsysteem heeft alle energie voor herstel nodig. Sporten zal teveel energie vragen. Wanneer je met griep of koorts graag sporten is er ook een verhoogd risico op een infectie van de hartspier: myocarditis.

Myocarditis kan in sommige gevallen het hart ernstig beschadigen. Er kan dan hartritmestoornissen of zelfs hartfalen ontstaan. Dat is dus waarom een kind met griep nooit mag sporten of trainen.

Zo snel weer sporten na de griep

Voor elke dag dat een kind griep heeft mag het twee dagen niet sporten. Stel dat het kind gedurende 4 dagen griep heeft. Dit betekent dat het 8 dagen rust moet nemen. Soms ontstaat er na de griep een bacteriële infectie. Vaak betreft dit een keelontsteking.

Kun je een kind met keelpijn laten sporten? Wordt keelpijn veroorzaakt door een virusinfectie zoals bij verkoudheid, dan is het geen probleem om naar de sport te komen. Maar wanneer het om een bacteriële keelontsteking met koorts gaat, dan moet het kind thuisblijven. Sporten is dan zeker niet goed.

Sporten met buikgriep

Soms heeft je kind last van buikgriep. Je spreekt dan van een maagdarminfectie, vaak veroorzaakt door een virus. Symptomen zijn buikpijn, misselijkheid, diarree en soms ook braken.

Sporten met buikgriep is niet zo fijn. Door het sporten kunnen er meer buikkrampen ontstaan. Bovendien moet het kind vaker of sneller naar de wc. Bij misselijkheid kan het kind zelfs gaan braken, iets dat tijdens de training niet erg prettig is. Advies: laat je kind lekker uitzieken. Met een leuke film of game op de bank, voldoende drinken en aansterken. We zien je kind dan snel weer bij multisport verschijnen.