Dat je kind autisme heeft maakt hem echt niet minder sportief. Ook kinderen met autisme kunnen aan sport deelnemen. Dit is ook nog eens hartstikke goed want het kind gaat meer sociale interactie aan. Bovendien werkt het aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De juiste sport vinden kan een zoektocht zijn, maar niet wanneer je voor multisport kiest.

Autisme zie je niet van buitenaf

Het probleem, of misschien wel een voordeel van autisme, is dat je dit niet van buitenaf ziet. Andere kinderen hebben hier niet in de gaten dat jouw zoon of dochter ergens problemen mee heeft. Hierdoor kan een lichte vorm van autisme lang verborgen blijven.

Het is je vast wel opgevallen dat je kind moeilijk contact legt met anderen. Vriendschappen sluiten en onderhouden is soms zo moeilijk dat je kind vaker alleen is dan je zou willen. Niet elk autistisch kind heeft hier moeite mee, afhankelijk van de vorm is er soms wél weinig aandacht voor anderen. Ook begrijpt je zoon of dochter niet altijd wat er verwacht wordt. Is het dan wel mogelijk om je kind te laten sporten? Jazeker, hier is speciale begeleiding voor.

De juiste sport kiezen

Kinderen met autisme hebben vaak ergens talent voor. Wat dat talent is, dat moet je nog ontdekken. Daarom is het niet verstandig om het kind al op jonge leeftijd op een specifieke sport te doen. Dit geldt niet alleen voor autisme maar voor alle kinderen.

Te vroeg specialiseren in een sport zorgt ervoor dat het jonge kind niet goed ontwikkelt. En valt namelijk heel veel te ontdekken, maar ook nog veel te leren. Denk aan verschillende basisvaardigheden zoals rennen, klimmen, klauteren, vangen of schoppen.

Wil je de juiste sport voor je kind kiezen dan kun je beter wachten tot het wat ouder is. Multisport is de ideale manier om kennis te maken met veel verschillende soorten sport. Op een leuke manier bewegen, sporten en de basisvaardigheden aanleren, daar draait het om.

Multisport voor autistische kinderen

Wanneer je autisme hebt dan is het lastig om te begrijpen wat anderen van je verwachten. Je vindt het ook moeilijk om het andere te communiceren, interesse te tonen of mensen aan te voelen. Dit kan deelname aan een sportclubje of multisport er niet makkelijker op maken. Gelukkig is er multisport voor autistische kinderen.

Wat houdt dit precies in? Er wordt rekening gehouden met de eigenschappen en problemen van het kind. Bijvoorbeeld dat je kind niet met maar tegen een kind praat of speelt. Geen probleem, de gespecialiseerde sportdocent kent alle ins en outs van het autisme.

Routines spelen een belangrijke rol, hiermee worden gedragsproblemen of paniekaanvallen voorkomen. Multisport voor autistische kinderen draait om regelmaat en routine. Maar natuurlijk ook om beweging en assertiviteit.

Eerst een proefles draaien

Het is helemaal geen probleem wanneer je twijfelt over multisport. Of over de manier waarop de docent met de kinderen omgaat. Als ouder zijnde wil je zeker weten dat je kind in goede handen is en ook plezier aan het sporten beleeft.

Een eerste proefles is altijd gratis. Zo proeven zowel de kinderen als de ouders van de nieuwe omgeving en hoe alles in zijn werk gaat. Het is leuk kennis te maken met de sporttoestellen, attributen maar ook de andere kinderen. Omdat multisport op locatie wordt gegeven is de kans groot dat er bekende gezichten bijzitten. Of dat later toch een mooie vriendschap met een van de andere kinderen ontstaat.

Twijfel dus niet om je kind voor een proefles aan te melden: het is vrijblijvend en een mooie eerste stap naar een gezonder leven.