Veel jongens kiezen voor voetbal terwijl meisjes juist voor paardrijden gaan. Als ouder zijnde weet je hoe belangrijk sport en bewegen is. Kinderen worden fysiek en mentaal sterker, maken nieuwe vrienden aan en worden even uit de digitale wereld weggetrokken. Benieuwd naar de leukste sporten voor kinderen? Hieronder vind je de top 7, hier zit zeker iets voor je kind bij.

1. Dansen – streetdance, hiphop of urban

Bewegen, werken aan je balans en ook nog eens gevoel voor muziek op bouwen. Dansles is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Peuters kunnen hier al mee beginnen, maar het grote werk start wanneer het kind ongeveer 8 jaar oud is. Op deze leeftijd krijgt het kind meer gevoel voor ritme en zie je een duidelijke vooruitgang.

De meest populaire danslessen voor kinderen zijn streetdans, hiphop of urban. Dit laatste is een mix van hiphop, rap en r&b. Terwijl streetdance juist om verschillende dansvormen gaat.

2. Voetbal – gewone variant en zaalvoetbal

Veel jongens en tegenwoordig ook steeds meer meisjes zijn helemaal weg van voetbal. Dankzij deze sport wordt het kind een stuk leniger en krijgt het ook meer conditie. Omdat voetbal een teamsport is leert je kind goed samenwerken. Bij voetbal draait het ook nog eens om doorzettingsvermogen.

Voetbal is zo populair dat elke stad of dorp over een voetbalclub beschikt. Vraag bij de plaatselijke voetbalvereniging of ze ook aan jeugdvoetbal doen. Kinderen vanaf 5 jaar oud kunnen al wedstrijdjes spelen. Heb je een kind met hooikoorts, eczeem of een zonneallergie dan zou je ook eens aan zaalvoetbal kunnen denken. Zo kan het kind in een beschermende omgeving voetballen.

3. Inline skating

Skaten wint steeds meer aan populariteit en kun je als de opvolger van het rolschaatsen zien. Kinderen kunnen hier al op jonge leeftijd mee beginnen. Inline skating betekent dat het kind aan zijn coördinatie, balans en spiersterkte werkt. Hier en daar vind je skateclubjes waar het kind ook nog wat praktische technieken leert.

Het leuke aan deze sport is dat het kind dit overal kan uitvoeren. Dus ook wanneer je een stukje gaat fietsen en je kind op de inline skates meerolt. Er zijn zelfs inlineskatewedstrijden. Hiervoor is wel een geldige wedstrijdlicentie vereist. Dit regel je via een aangesloten inlineskatenvereniging.

4. Hockey en ijshockey

Zowel hockey als ijshockey valt onder de balsporten, hoewel je bij ijshockey met een platte schijf speelt. Gewoon hockey wordt altijd op een veld gespeeld, ijshockey vindt op het ijs plaats. Voor dit laatste moet het kind goed kunnen schaatsen.

Om hockey te spelen moet een kind snel en wendbaar zijn. Ook heeft het een goede oog-handcoördinatie nodig. Dit zijn allemaal vaardigheden die zich door veel oefenen vanzelf ontwikkelen. Het kan er bij (ijs)hockey soms wild aan toe gaan dus het kind heeft ook wel wat lef nodig.

5. Paardrijden

Natuurlijk behoort paardrijden ook tot de top 7 leukste sporten voor kinderen. Het zijn vooral meisjes die voor dressuur kiezen terwijl jongens juist de springsport leuk vinden. Paardrijden is een goede training voor de buikspieren en rugspieren. Daarnaast draait het om balans maar ook om samenwerking met het paard.

Vaak wordt gedacht dat je met paardrijden alleen maar een beetje in het zadel zit maar niets is minder waar. Voor een uurtje paardensport heb je toch wat uithoudingsvermogen nodig. Wie voldoende in de paardensport investeert kan uiteindelijk op hoog niveau rijden. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen recreatief te rijden, vooral jonge kinderen vinden dit het leukst.

6. Vechtsport

Op het gebied van vechtsporten is er heel wat te doen. Denk hierbij aan boksen, kickboksen, judo, taekwondo, jiu jitsu en nog veel meer. Van sommige vechtsporten heb je misschien nog nooit gehoord. Vechtsport heeft ontzettend veel voordelen voor het kind. Het verbetert de algemene fitheid, lichamelijke kracht, flexibiliteit en het evenwichtsgevoel.

Veel kinderen willen op vechtsport omdat ze hier een beter gevoel van krijgen. Ze voelen zich zelfverzekerder en misschien ook wel een beetje stoer of populair. Tijdens een vechtsport doet het kind ook verschillende levensvaardigheden op.

7. Badminton

Wie houdt er niet van badminton, gewoon in de achtertuin of op het strand? Deze sport is laagdrempelig en redelijk goedkoop. Via de badmintonvereniging leert het kind hoe het op de juiste manier moet spelen. Want stiekem is die shuttle wegslaan toch wel lastig. Kinderen die zich goed ontwikkelen kunnen deelnemen aan badmintonwedstrijden.

Weet je kind nog niet welke sport het leuk vindt? Bij Megatraining maken kinderen kennis met verschillende sporten en vormen van bewegen.