De meeste kinderen zijn dol op voetballen. Dit geldt niet alleen voor jongens maar zeker ook voor meisjes. Gelukkig maar want voetballen heeft een aantal voordelen. Ten eerste het uithoudingsvermogen, dit verbetert sterk. Maar ook sterkere botten en spieren. Toch kan voetballen op jonge leeftijd ook wat nadelen met zich meebrengen.

In teamverband sporten

Misschien wel het belangrijkste voor kinderen: voetballen betekent in teamverband sporten. Het kind moet samenwerken en rekening houden met anderen. Dit is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het maakt hierbij niet eens uit of het om topsport of recreatief voetballen gaat.

Het is niet zomaar dat voetbal vaak in de gymlessen zit. Maar ook wanneer je kind naar multisport komt behoort een partijtje voetbal tot de terugkerende activiteiten.

Sterkere botten en spieren

Weet je waarom voetballen goed is voor kinderen? Omdat ze hiermee in beweging komen. Er vindt belasting van het lichaam plaats en dat is goed voor botten, gewrichten en spieren. Actief de botten belasten geeft ze het signaal om sterk te blijven. Vooral voetballen, hardlopen, springen en andere belastende sporten zijn goed.

Voetballen betekent ook de spieren trainen. Sterke spieren ondersteunen de gewrichten. Hierdoor blijven de gewrichten langer in goede gezondheid. Hier profiteert het kind ook op oudere leeftijd van.

Een beter uithoudingsvermogen

Dankzij sporten, of het nu voetballen of iets anders is, verbetert het kind zijn of haar uithoudingsvermogen. Het wordt minder snel moe tijdens een lange wandeling of fietstocht. Voetballen of een andere vorm van sport brengt dus een dagelijks voordeel met zich mee.

Waarom is een goed uithoudingsvermogen belangrijk? Door dit te trainen werken hart en longen veel effectiever. Een groot uithoudingsvermogen betekent een lagere hartslag in rust. Dit is alleen maar beter voor het hart, het wordt namelijk minder zwaar belast.

Kent voetballen ook nadelen?

Traint je kind bij een voetbalclub, dan draait alles om deze sport. Dit kan voor het kind vroeg of laat saai gaan worden. Mogelijk heeft het toch andere interesses of vindt het voetbal te belastend. Misschien wil het de horizon verbreden en moet je uiteindelijk weer naar een andere sport uitkijken.

Ook zit je bij een voetbalclub aan verplichtingen vast, en dat geldt voornamelijk voor de ouders. Bijvoorbeeld het uitwassen van de voetbalkleding voor het hele team. Of verplicht meerijden wanneer er een wedstrijd plaatsvindt. Niet alle ouders hebben hier tijd voor. Als laatste is deze sportblessure gevoelig. Kinderen met zwakke gewrichten doen liever niet aan voetbal.

Multisport inclusief voetbal

Omdat voetballen goed is voor kinderen mag dit zeker niet in het bewegingsprogramma ontbreken. Toch is het niet nodig om wekelijks (verplicht) aan voetbal te doen. Deze sport is namelijk goed te combineren met andere vormen van beweging.

Bij multisport staan verschillende soorten sport in de belangstelling. Het kind weer goed en verantwoord bewegen waarbij het voornamelijk om balans, conditie en plezier draait. Met de aangeleerde basisvaardigheden is het kind in staat om op een later moment toch voor een specifieke sport te kiezen.

Voor wie is multisport? Dit is leuk voor alle jeugdigen. Vooral basisschoolleerlingen hebben hier veel profijt van. Ze sporten en spelen samen met leeftijdsgenootjes uit dezelfde omgeving. Weet je kind nog niet wat het wil? Vind je het nog te vroeg om je kind bij een sportclub aan te melden? Vraag een gratis proefles bij ons aan. Je zoon of dochter maakt kennis met multisport en beslist pas na die eerste proefles wat het wordt. Alles mag en niks moet.