Dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig beweegt, dat is zorgelijk. Gelukkig zijn steeds meer ouders zich hier bewust van. Kinderen hebben keuze uit verschillende soorten sporten. Welke sport is het gezondst voor kinderen? Het gaat niet zozeer om prestaties maar om de mate van beweging.

Nadelen van te weinig beweging

In principe is elke vorm van beweging goed voor het kind. Wanneer een kind te weinig beweegt dan neemt de kans op overgewicht toe. Bovendien gaan de motorische vaardigheden achteruit. Ook ontstaat er een hoger risico op ziekten die zich op jonge maar ook op latere leeftijd kunnen ontwikkelen.

Deze sport is het gezondst

Een goede sport verbrandt vet, bouwt spiermassa op en geeft weinig risico op blessures. De gezondste sporten zijn zwemmen, krachttraining, wandelen, tai chi en kegeloefeningen. Het gaat hier echter om sporten die gezond zijn voor volwassenen. Bij kinderen is het vooral belangrijk dat ze iets doen wat ze leuk vinden.

Een aantal sporten die gezond én leuk zijn voor kinderen:

  • Zwemmen
  • Wandelen icm speurtocht
  • Fietsen, bijvoorbeeld mountainbike
  • Dansen

Verder activiteiten waarbij springen, klimmen, lopen en rennen centraal staan. Dit kan van alles zijn, van apenkooi tot een niet al te ruwe teamsport.

Sporten geeft energie

Merk je dat je kind na een schooldag moe en hangerig is? De meeste kinderen duiken het liefst met een smartphone of spelcomputer in een hoekje. Natuurlijk is het even lekker om af te schakelen, maar het geeft niet de nodige energie. Door te sporten komen er hormonen vrij waar je een oppepper van krijgt.

Sporten geeft energie, dat is al langer bekend. Wanneer het kind terugkomt van een uurtje sporten dan zit het weer boordevol energie. Uiteindelijk werkt dit ‘verslavend’ en vindt het kind het steeds leuker om te sporten.

Ook mentaal is sporten gezond

Sporten betekent samenwerken. Zelfs wanneer het geen teamsport betreft, want bij veel onderdelen kijkt het kind naar anderen. Door samen te werken lukt alles net wat beter. Daarnaast draagt sporten bij aan een groter zelfvertrouwen. Ook leert het kind met discipline om te gaan.

Wel is het belangrijk dat het kind geen prestatiedrang voelt. Daarom is er multisport, een laagdrempelige manier van sport, spel en beweging. Voordeel van multisport is dat het kind zich niet met een specifieke sport hoeft bezig te houden. Er komt heel veel aan bod, zo leert het kind wat het wel en niet leuk vindt. Maar ook waar de sterke en zwakke punten liggen. Als laatste draagt multisport bij aan de positieve ontwikkeling van balans, oog-handcoördinatie, samenwerking, spiergroei, sterkere botten en de conditie.

Wees voorzichtig met blessuregevoelige sporten

Bij multisport draait alles om veilig, verantwoord en vooral leuk sporten. Wanneer je kind voor een enkele sport kiest dan is het belangrijk om te kijken hoe blessuregevoelige deze is. Dit zijn een aantal sporten waar de kans op een (ernstige) blessure het grootst is:

  • Zaalvoetbal
  • Hardlopen
  • Korfbal
  • Veldvoetbal
  • Paardrijden
  • Fitness

Kiest je kind voor een van deze sporten, zorg dan voor een goede voorbereiding en begeleiding. Let op want als ouder ben je snel geneigd om iets voor je kind te kiezen dat je zelf leuk vindt. Terwijl jouw zoon of dochter misschien hele andere interesses heeft. Hele jonge kinderen zijn er nog niet aan toe om zich te specificeren, kies in dit geval voor laagdrempelige beweging of sport. Bewegen moet tenslotte leuk blijven.